Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit la 96 de ani. Ce înseamnă „Operaţiunea London Bridge”
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit la 96 de ani. Suverana britanică a încetat din viață în cursul zilei de joi, 8 septembrie, la castelul Balmoral din Scoția.
Prințul Charles, devenit acum Rege, a transmis un prim comunicat în noua sa calitate de monarh.
„O declarație din partea Majestății Sale Regele, la momentul morții Reginei.
„Moartea iubitei mele Mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de cea mai mare tristețe pentru mine și toți membrii familiei mele. Deplângem profund trecerea în neființă a unui suveran prețuit și a unei mame mult iubite. Știu că pierderea ei va fi profund simțită în țară, Tărâmuri și Commonwealth. Și de către nenumărați oameni din toată lumea.
În timpul acestei perioade de doliu și schimbare, familia mea și eu vom fi alinați și susținuți de cunoașterea respectului. Și a afecțiunii profunde cu care Regina a fost atât de mult prețuită.
Joi, 8 septembrie 2022”.
Regina Elisabeta se afla sub supraveghere medicală, după ce medicii săi au devenit îngrijorați cu privire la starea de sănătate a suveranei, scrie BBC. „După o evaluare mai amănunțită în această dimineață, medicii Reginei sunt îngrijorați cu privire la sănătatea majestății sale. Și au recomandat ca ea să rămână sub supraveghere medicală”, a transmis Casa Regală într-un comunicat oficial.
Regina Elisabeta a II-a se afla, în aceste zile, la Castelul Balmoral din Scoția. Acolo unde s-a întâlnit și cu Liz Truss în urmă cu două zile, pentru numirea acesteia în funcția de prim-ministru. O decizie fără precedent – toți prim-miniștrii anterior au avut întâlnirea oficială cu suverana la Londra, la Buckingham, scrie cancan.ro.
Suverana britanică, în vârstă de 96 ani, este cea mai longevivă din istoria țării și a sărbătorit recent jubileul de platină. Elisabeta a II-a a împlinit 96 de ani în 21 aprilie.
„Operaţiunea London Bridge”, planul minuţios de securitate pentru ziua morţii reginei
Operaţiunea numită „London Bridge” (numele de cod al suveranei britanice) a fost actualizată în urmă cu ceva vreme pentru eventualitatea în care suverana ar muri în timpul pandemiei şi mulţimi de oameni, inclusiv turişti, ar veni la Londra, supraaglomerând capitala. Documentele conţin şi planul „Operation Spring Tide” referitor la urcarea pe tron a Prinţului Charles care va fi proclamat rege a doua zi.
Sunt prevăzute diferite itinerarii şi modalităţi de transport în funcţie de locul unde va surveni decesul reginei, în Scoţia sau Anglia, la reşedinţa sa.
Primul ca va fi anunţat de către secretarul reginei va fi premierul britanic, primul oficial care va putea face declaraţii după vestea morţii. O „cascadă” de apeluri telefonice va urma începând cu secretarul cabinetului şi apoi miniştrii şi alţi funcţionari înalţi. Membrii consiliului privat, care se ocupă de afacerile guvernamentale în numele reginei, vor fi informaţi de asemenea de secretarul reginei.
„Dragi colegi, scriu cu tristeţe pentru a vă informa despre moartea Majestăţii Sale Regina”, se arată în varianta de email care va transmisă miniştrilor.
Casa Regală va emite o „notificare oficială” către Asociaţia Presei prin care vestea morţii va ajunge la populaţie, inclusiv confirmarea că funeraliile Majestăţii Sale vor avea loc zece zile mai târziu la Westminster Abbey înainte de a fi îngropată în cripta familiei lângă iubitul ei soţ, prinţul Philip, la castelul Windsor.
Site-ul Casei Regale va apărea pe un fond negru şi va avea un mesaj despre moartea reginei. Site-urile guvernului britanice vor purta un banner negru. Conturile de socializare nu vor mai transmite decât conţinut urgent aprobat de directorul comunicării, iar redistribuirile nu mai sunt permise.